Polityka Prywatności

Polityka prywatności sklepu "Praksja" /obowiązuje od 25.05.2018/


Zapewniamy naszym Klientom pełne poszanowanie ich prywatności oraz ochronę ich danych osobowych. Poniższa Polityka prywatności ma na celu poinformowanie Cię o sposobie wykorzystywania przez nas Twoich danych osobowych zgodnie z wymogami Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych (RODO).

Podstawa prawna tworzenia zbioru danych osobowych:

Wszelkie dane osobowe, które Użytkownik wprowadzi do formularza rejestracyjnego, korespondencji oraz inne dane osobowe zebrane w trakcie korzystania przez Użytkownika z usług oferowanych za pośrednictwem Sklepu internetowego "Praksja" są przetwarzane w sposób zgodny z wymogami określonymi w prawie polskim, a przede wszystkim ustawie z dnia 29.08.1997r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz.U. z 2014 r. poz. 1182 z późn.zm.) oraz ustawie z dnia 18.07.2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. z 2013 r. poz. 1422).
Natomiast od dnia 25.05.2018 r. dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE

Administrator danych osobowych:

"Praksja" - Izabella Tywonek, ul. Starościńska 10/12 lok.41, 02-516 Warszawa, Nip: 5211308890 Regon:140018773

W kwestich dotyczących Twoich danych osobowych możesz kontaktować się z nami pod adresem: sklep.praksja@gmail.com

Cel zbierania, przetwarzania i przechowywania danych osobowych:

  • Przyjęcie i realizacja zamówienia złożonego za pośrednictwem sklepu internetowego dostępnego pod adresem http://sklep.praksja.pl 
  • Zawarcie i wykonanie umów
  • Dostarczanie biuletynów informacyjnych
  • Działania marketingowe w tym: obsługi programu rabatowego, programu lojalnościowe i newslettera - dane zbierane za zgodą klienta. Materiały reklamowo - promocyjne wysyłamy Klientom jedynie wówczas, gdy wyrazili na to zgodę. Dotyczy to w szczególności newslettera wysyłanego Klientowi, jeżeli potwierdzi wyraźnie wskazanego przez nas linka zawierającego akceptację na otrzymywanie newslettera o aktualnych promocjach, rabatach i nowościach w naszym Sklepie. Materiały te dotyczą wyłącznie oferty naszego Sklepu.
  • Obsługa klienta i pomoc dla klientów
  • Świadczenie usług mediów nadawczych, np. w celu przetwarzania zamówień towarów i usług oferowanych przez nas przez Internet
  • Odsługa procesu reklamacyjnego
  • Realizacji obowiązków firmy "Praksja" przewidzianych prawem, w tym w szczególności wystawiania i przechowywania faktur oraz dokumentów księgowych, oraz dla celów archiwizacyjnych
  • Ochrony praw sklepu "Praksja" zgodnie z przepisami prawa, w tym w szczególności dochodzenia zaległych płatności w ramach procesów windykacyjnych i procesów sądowych.

Jakie dane zbieramy?

W momencie składania zamówienia klient proszony jest o podanie danych niezbędnych do zawarcia umowy sprzedaży oraz realizacji dostawy.
Danymi tymi są: imię i nazwisko osoby zamawiającej, numer telefonu, e-mail oraz adres dostawy. W przypadku, gdy zamawiającym jest firma będziemy potrzebować dodatkowych danych takich jak nazwa firmy i NIP firmy.
Kiedy wchodzisz na naszą stronę internetową i przeglądasz ją, zbieramy dane korzystając z różnych technologii. Są to dane statystyczne. O ich zbieraniu informujemy na stronie dotyczącej plików cookies.

Jak wykorzystujemy zebrane dane osobowe?

Dane osobowe jakie zostają nam powierzone w chwili kontaktu z nami są wykorzystywane wyłącznie do bezpośredniej obsługi zamówień i dostaw, do kontaktu z Tobą w celu udzielenia odpowiedzi na zadane pytanie lub/i umożliwienia złożenia zamówienia. Dane pozyskane podczas rejestracji, logowania i procesu składania zamówienia wykorzsytamy jedynie do celu w jakim zostały pobrane tj. realizacji i obsługi złożonego zamówienia. Podanie tych danych jest obowiązkowe, jeżeli chcesz dokonać zakupu.
Dane, które przekazujesz w trakcie obsługi płatności elektronicznych nie są przez nas pobierane ani zapisywane, gdyż obsługiwane są przez zewnętrznych operatorów.
Dane osobowe jakie posiadamy nie są w żaden sposób udostępniane podmiotom i osobom trzecim w celach marketingowych.

Jak pozyskujemy dane?

Dane służące do realizacji zamówienia zbieramy w sposób automatyczny w czasie składania zamówienia w naszym sklepie internetowym.
Dane związane z usługami dodatkowymi /w tym newsleter/ nie związanymi bezpośrednio z realizacją Twojego zamówienia złożonego w naszym sklepie zbieramy, przetwarzamy i przechowujemy za Twoją zgodą wyrażoną w osobnym oświadczeniu.

Jak długo przechowujemy zebrane dane osobowe?

Sklep "Praksja" może przechowywać Twoje dane osobowe przez czas niezbędny do realizacji celu, w jakim je zebraliśmy.
Przechowywanie danych jest ustalane na podstawie zgodności z wymogami prawnymi (ustawowymi lub umownymi), księgowymi lub podatkowymi. Sklep "Praksja" uwzględnia także limity czasowe określane w przepisach dotyczących działalności gospodarczej.

Jak przechowujemy zbiory danych?

Sklep Praksja podejmuje środki prawne, techniczne i organizacyjne, jakie uważa za niezbędne do zachowania bezpieczeństwa Twoich danych osobowych oraz przestrzega odpowiednich obowiązków i wyjątków określonych w obowiązujących przepisach. Zgodnie ze standardami dotyczącymi ochrony danych osobowych stosujemy między innymi szyfrowane połączenia mailowe, bezpieczne rozwiązania informatyczne czy godnych zaufania kontrahentów.

Komu przekazujemy Twoje dane osobowe?

Do zgromadzonych danych osobowych mają dostęp:

Upoważnione organy Administracji Państwowej;

Operatorzy logistyczni

  • R2G Polska Sp. z o.o. ul. J.J. Rostafińskich 4, 02-593 Warszawa NIP: 7010194877, REGON: 141963798; 
  • DPD Polska Sp. z o. o. (Dynamic Parcel Distribution) z siedzibą w Warszawie, 02-274 Warszawa, ul. Mineralna 15, KRS 0000028368, NIP: 526-020-41-10, Regon 012026421,
  • Poczta Polska S.A. z siedzibą w Warszawie, ul. Stawki 2, 00-940 Warszawa, KRS 0000334972, NIP 525-000-73-13, REGON 010684960,
  • InPost Paczkomaty Sp. z o. o. z siedzibą w Krakowie, 30-624 Kraków, ul. Malborska 130, KRS 0000255841, NIP: 679-31-08-059, Regon 120246484
  • DHL Express (Poland) Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-823), przy ul. Osmańskiej 2 KRS 0000047237, REGON 012005407, NIP 5270022391


Obsługa infrastruktury informatycznej:

  • IAI Spółka Akcyjna Aleja Piastów 30 PL-71-064 Szczecin 
  • H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu ul. Franklina Roosevelta 22 60-829 Poznań NIP: 7822622168 REGON: 364261632 KRS: 0000612359 

Obsługa serwisów statystycznych i marketingowych:

  • Google Analytics jest to usługa analizy zasobów sieci Weboferowana przez Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway Mountain View,CA 94043, USA.
  • S 90 Michał Ptak ul. Sosnowiecka 24 42-530 Dąbrowa Górnicza NIP: 629-234-75-92
  • Facebook Ireland Ltd 4 GRAND CANAL SQUARE , GRAND CANAL HARBOUR , D2 Dublin IRELAND
  • Stat4U [administrator cookies: WEBmedia - Adam Mossakowski z siedzibą w Warszawie]
  • Google AdSense [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA]
  • twitter.com [administrator cookies: Twitter Inc. z siedzibą w USA]
  • plus.google.com [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA]
  • Pinterest [administrator cookies: Pinterest, Inc. z siedzibą w USA]

Prezentowania opinii na stronach internetowych Serwisu, które są pobierane z zewnętrznego serwisu internetowego:

  • opineo.pl [administrator cookies: Opineo Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu]
  • ceneo.pl [administrator cookies: Grupa Allegro sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu]

Obsługa płatności internetowych:

  • PayU S.A. Główna siedziba ul. Grunwaldzka 182 60-166 Poznań NIP: 779-23-08-495

Zalogowania do serwisu za pomocą konta w innym serwisie:

  • Facebook Connect [administrator cookies: Facebook Inc z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii]
  • Google [administrator cookies: Google Inc z siedzibą w USA]


Jak kontrolować i zmienić swoje dane osobowe?

W każdej chwili klient ma możliwość aktualizacji, weryfikacji bądź usunięcia swoich danych. Po zalogowaniu się do systemu i wybraniu sekcji "Moje konto", możesz wprowadzić zmiany lub usunąć swoje dane osobowe zbierane podczas rejestracji.
Dane związane z obrotem gospodarczym są przechowywane przez nas na mocy odrębnych przepisów. Na kliencie sklepu spoczywa obowiązek podania danych zgodnych z prawdą oraz aktualizowanie ich w przypadku zmian.

Twoje prawa jako osoby, której dane dotyczą, obejmują:

  • Prawo dostępu do danych osobowych - masz prawo żądać informacji na temat Twoich danych osobowych, które przetwarzamy.
  • Prawo do poprawiania swoich danych - możesz poprosić nas o skorygowanie wszelkich niedokładnych danych.
  • Prawo do usunięcia Twoich danych osobowych - możesz poprosić nas o skasowanie Twoich danych osobowych. Pamiętaj, że Sklep Praksja jest zobowiązany do przestrzegania obowiązku archiwizacji Twoich danych przez okres wskazany w przepisach prawa.
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych - możesz zażądać, aby niektóre dane osobowe zostały oznaczone jako ograniczone do przetwarzania tylko w pewnych okolicznościach.
  • Prawo do przenoszenia danych - możesz poprosić nas abyśmy przesłali dane, które nam podałeś, do innego administratora.
  • Prawo do zautomatyzowanego podejmowania indywidualnych decyzji, w tym profilowania.
  • Prawo do sprzeciwu wobec marketingu bezpośredniego.
  • Prawo do wniesienia skargi - możesz wnieść skargę dotyczącą przetwarzania przez nas Twoich danych do właściwego organu nadzorującego przetwarzanie danych osobowych w Twojej jurysdykcji.
  • Prawo do wycofania zgody - możesz wycofać wszystkie zgody na przetwarzanie, jakich nam udzieliłeś i zapobiec dalszemu przetwarzaniu, jeżeli nie istnieją zgodne z prawem podstawy, na jakich Sklep Praksja może przetwarzać Twoje dane.

Jak się z nami komunikować?

Do komunikacji z Tobą wykorzystujemy: pocztę tradycyjną, pocztę elektroniczną i telefon. Wszelkie pytania, wnioski i sugestie odnoszące się do ochrony Państwa prywatności, w szczególności danych osobowych prosimy zgłaszać:

na adres mailowy: sklep.praksja@gmail.com

telefonicznie pod numer: 601205537

listownie na adres: Praksja ul.Starościńska 10/12 lok.41 02-516 Warszawa


Powyższa Polityka Prywatności obowiązuje od dnia 25.05.2018

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel